معنای صفت جبار در مورد خدا
 

منبع: پایگاه حوزه
 

سوال
 

چرا در قرآن خداوند جبار معرفی شده است؟

 

پاسخ
 

 

این واژه در آیه 23 سوره حشر در مورد خداوند سبحان آمده است:« هُوَ اللَّهُ الَّذِی لا إِلَهَ إِلا هُوَ الْمَلِک الْقُدُّوس السلاَمُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَیْمِنُ الْعَزِیزُ الْجَبَّارُ الْمُتَکبرُ  سبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا » او خدائی است که معبودی جز او نیست، حاکم و مالک اصلی او است، از هر عیب منزه است، به کسی ستم نمی‏کند، به مؤمنان امنیت می‏بخشد، و مراقب همه چیز است، او قدرتمندی است شکست ناپذیر که با اراده نافذ خود هر امری را اصلاح می‏کند، او شایسته بزرگی است.

جبار از ماده جبر گرفته شده که گاه به معنی قهر و غلبه و نفوذ اراده می‏آید و گاه به معنی جبران و اصلاح و راغب در مفردات هر دو معنی را به هم آمیخته، می‏گوید: اصل جبر، اصلاح کردن چیزی است با غلبه و قدرت، این واژه هنگامی که در مورد خداوند به کار رود بیانگر یکی از صفات بزرگ او است که با نفوذ اراده و کمال قدرت به اصلاح هر فسادی می‏پردازد و هرگاه در مورد غیر او به کار رود، معنی مذمت را دارد و به گفته راغب به کسی گفته می‏شود که می‏خواهد نقصان و کمبود خود را با ادعای مقاماتی که شایسته آن نیست جبران کند، این واژه در قرآن مجید در ده مورد به کار رفته که نه مورد آن در باره افراد ظالم و گردنکش و مفسد است و تنها یک مورد آن در باره خداوند قادر متعال ( آیه مورد بحث ) می‏باشد. [1]



[1] -   تفسیر نمونه ج : 23  ص :  554
 
کلمات کليدي: معنای صفت جبار
صفت جبار در مورد خدا
جبر
گاه به‌معنی قهر و غلبه
گاه به‌معنی جبران و اصلاح
واژه
موارد مرتبط
قضا و قدر در آئینه آیات و روایات قضاء و قدر یکی از مهمترین حقایق هستی به شمار می روند که همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. با ظهور اسلام و تعالیم قرآن و سنت، این مسأله به طور عمیق و جدی توسط مسلمانان به طور اعم و اندیشمندان به…
رابطه خداوند و افعال انسان از منظر امام فخر رازی و خواجه نصیر الدین طوسی کتابنامه: ص. ۲۱۷ - ‎۲۲۲؛ همچنین بصورت زیرنویس // آنچه از گذشته های بسیار دور مورد توجه و بحث در بین متفکران و اندیشمندان بوده است این است که بین خدا و افعال انسان چه ارتباطی وجود دارد. بشر درصدد است ت…
بررسی و تحلیل ساختاری شعر خاقانی با توجّه به اینکه جذّابیّت آثار هنری برای ما ناشی از کیفیّت ساختاری آثار است و این ساختار اثر است که می تواند با نوع کارکرد خود چه زبانی، چه بیانی و زیبا شناختی در میان دیگر آثار ادبی به برجستگی رسیده…
تصحیح و تحقیق تفسیر المبانی لنظم المعانی در این پایان نامه به تصحیح و نقد تفسیر دو سوره یونس و هود از کتاب المبانی لنظم المعانی پرداخته شده است. مفسر، احمد بن محمد عاصمی، یکی از دانشمندان سنی مذهب قرن پنجم هجری است. شیوه اصلی مفسر براساس داس…
آیت الله سبحانی: لازمه اعتقاد به سعادت و شقاوت ذاتی انسان جبر و خلاف قرآن است آیت الله سبحانی اظهار داشت: اگر به سعادت و شقاوت ذاتی قائل شویم، بعثت انبیا کار لغو و بیهوده ای خواهد شد و این مطابق بیان جبری مسلک ها است در حالی که اعتقاد به جبر از نظر بزرگان برخلاف ضروریات اسلام ا…

موضوعات: معنای صفت جبار در مورد خدا  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...