ایت الله نمر |
... |
آیت الله شیخ باقر النمر آیت الله النمر در سال 2011 پس از سرنگونی رژیم های حاکم بر تونس و مصر و با آغاز انقلاب مردم بحرین ممنوعیت رسمی اعمال شده از ماه اوت سال 2008 از سوی مقامات سعودی در مورد ایراد سخنرانی و تدریس را درهم شکست و از تحولات شکل گرفته در طی فرآیند موسوم به بهار عربی سود جست و سخنرانی های خود را با سخن گفتن از آزادی سیاسی با محوریت تغییر سیاسی آغاز کرد.
این روحانی برجسته به صراحت با سیاست تبعیض آمیز ریاض و سرکوب آزادی بیان و انحصار ثروت و قدرت در عربستان ابراز مخالفت کرد. از این رو عربستان 23 مهر سال 1393 وی را به اتهام انتقاد از حکومت عربستان به اعدام محکوم کرد.
وزارت کشور عربستان سعودی صبح امروز (شنبه) در بیانیه ای رسمی اعلام کرد که آیت الله شیخ باقر النمر را به همراه 47 تن دیگر اعدام کرده است.
این اقدام خشونت آمیز عربستان در قبال این روحانی شیعه، واکنش های گسترده ای در سطح منطقه و جهان به همراه داشت.
دار الافتاء اهل تسنن عراق به ریاست شیخ «مهدی الصمیدعی» مفتی برجسته این کشور اعدام شیخ النمر از سوی حکومت عربستان سعودی را نامنتظره خواند.
همچنین فراکسیون حزب الدعوه اسلامی این کشور نیز در واکنش به این اقدام عربستان، خواستار بستن سفارتخانه این کشور در بغداد و اخراج سفیر آن و اعدام تمامی تروریست های سعودی دربند در زندان های عراق شد.
اعدام شهید آیت الله شیخ النمر به دست حکام آل سعود، تنها چند روز از اعلام احتمال بازگشایی رسمی سفارتخانه ریاض در بغداد و معرفی سفیر عربستان سعودی به طرف عراقی صورت گرفته است.
در همین حال شیخ « همام حمودی» عضو هیئت رئیسه پارلمان عراق همزمانی اعدام آیت الله نمر و ورود سفیر جدید عربستان به عراق را تاسف انگیر عنوان کرد.
وی در ادامه افزود: اعدام شیخ نمر به نفع گروهک تروریستی داعش خواهد شد که در صدد ایجاد جنگ طائفه ای در منطقه است. همچنین این اقدام عربستان خدمت بزرگی به این گروه تروریستی می کند.
«مفتی گلزار» شخصیت مذهبی و اهل تسنن پاکستان نیز در واکنش به شهادت آیت الله نمر گفت: حاکمان دیکتاتور رژیم آل سعود از آنجا که صداهای مخالف را در کشورشان برنمی تابند و آن را تهدیدی برای پایه های حکومت پادشاهی خود می دانند، با هدف دوام بخشیدن به عمر حکومت خود، اقدام به سرکوب مخالفان و اعدام رهبران جناح های مخالف می کنند.
از سوی دیگر ده ها نفر از شهروندان بحرینی ساکن روستای ابوصیبع در غرب منامه (پایتخت) امروز در اعتراض به اعدام آیت الله شیخ نمر النمر رهبر شیعیان عربستان به خیابان ها آمدند.
بر اساس این گزارش، تظاهرات کنندگان با در دست داشتن عکس های این روحانی شهید در محکومیت اعدام وی شعار سر دادند.
شیخ «عبدالامیر قبلان» نائب رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعه لبنان اعدام شهید النمر را خطای بزرگ سعودی ها دانست و گفت که پادشاه سعودی می توانست با صدور فرمانی جلوی تنش های مذهبی و طائفه ای را که همچون توفان، منطقه عربی را در می نوردد، بگیرد.
وی تاکید کرد که این اقدام سعودی ها، اعدام عقلانیت، اعتدال و گفت وگو و هدف آن نابود کردن وحدت اسلامی بود.
از سوی دیگر ده ها شهروند شیعه عربستان روز شنبه در اعتراض به اعدام این روحانی برجسته شیعه، در منطقه قطیف این کشور تظاهرات کردند.
رسانه های جنوب شرق آسیا نیز به پوشش خبری شهادت شیخ نمر پرداختند. تارنمای روزنامه «استار» مالزی با اشاره به شهادت شیخ نمر و برخی واکنش ها نسبت به شهادت این شخصیت عربستان، نوشت که برخی پیامد این اعدام را سقوط خاندان حاکم سعودی دانستند.
روزنامه «نیو استریت تایمز» نیز از این روحانی 56 ساله به عنوان یک نیروی محرک برای شکست پادشاهی عربستان یاد کرد.
تارنمای روزنامه «جاکارتا گلوب» نیز با انعکاس شهادت شیخ نمر، نوشت: نمر که با خشونت مخالف بود با انتقاد از خاندان حاکم آل سعود خواستار برگزاری انتخابات شده بود.
تارنماهای «بانکوک پست» تایلند، «فیل استار» فیلیپین، شبکه خبر آسیا از سنگاپور و شبکه «ای.بی.سی» استرالیا نیز خبر شهادت آیت الله شیخ باقر النمر روحانی سرشناس سعودی را منعکس کردند.
رسانه های خارجی از جمله خبرگزاری رویترز، فرانسه، شبکه خبری روسی راشاتودی، رسانه های تصویری یورونیوز نیز در بازتاب خبر فوری شهادت شیخ نمر از وی به عنوان «روحانی برجسته شیعه» یاد کردند.
خبرگزاری ایتارتاس در این باره نوشت که آیت الله نمر جولای 2012 به اتهام تحریک به اعتراضات گروهی دستگیر شد که به دنبال آن شیعیان مناطق شرق عربستان اعتراضات گسترده ای برپا کردند که در چندین مورد به برخورد با نیروهای امنیتی منجر شد.
خبرگزاری راشاتودی نیز از شیخ «نمر باقر نمر النمر» با عنوان «روحانی برجسته مسلمان شیعه» نام برد و افزود: بر اساس اعلام وزارت کشور عربستان، این کشور 47 نفر را از جمله شیخ نمر اعدام کرده است.
راشاتودی از حکومت ریاض با عنوان «سلطنت سنی خودکامه» نام برد و آمار بالای اعدام ها را در این کشور «وحشتناک» توصیف کرد.
شبکه تلویزیونی یورونیوز نیز برای لحظاتی کوتاه و به دنبال انتشار خبر شهادت این روحانی برجسته عربستانی به دست مقامات این کشور، در اقدامی نادر این خبر را با زیرنویس فوری «فارسی» برای مخاطبان خود پخش کرد.
شبکه تلویزیونی فرانس 24 اما در زیرنویس خبر فوری خود درباره شهادت شیخ النمر گزارش وزارت کشور عربستان را در این زمینه بازتاب داد.
خبرگزاری رسمی ایتالیا (آنسا) نیز با پوشش خبری اعدام شیخ النمر، نوشت: اعدام وی می تواند منجر به ایجاد بی نظمی های جدید در میان اقلیت شیعی عربستان شود که اغلب در شرق این کشور و در بحرین زندگی می کنند؛ جایی که شیعیان از سال 2011 خواستار حقوق بیشتری هستند.
واشنگتن پست نیز در مقاله ای با اشاره به شهادت آیت الله نمر النمر در عربستان سعودی نوشت: اعدام شیخ نمر، با موج محکومیت خشم آلود جهان تشیع به خصوص از جانب ایران، اصلی ترین رقیب منطقه ای عربستان مواجه شده است.
دیده بان حقوق بشر نیز با محکومیت شهادت آیت الله نمر، اعلام کرد که اعدام های گروهی، سبب تیره تر شدن «پرونده پیشاپیش خدشه دار سعودی» در زمینه حقوق بشر خواهد شد.
«سارا لیا ویتسون» مدیر حوزه خاورمیانه در سازمان دیده بان حقوق بشر در این باره گفت: جلسه محاکمه النمر «ناعادلانه» بود و اعدامش نیز تنها به اختلاف های فرقه ای و ناآرامی ها دامن خواهد زد.
وی در این باره افزود: فارغ از جرمی که افراد به آن متهم هستند، اعدام گروهی زندانیان تنها سبب خواهد شد پرونده لکه دار حقوق بشر در عربستان، بیش از پیش تیره شود.
آیت الله نمر در سال 2012 در استان «قطیف» به دست نیروهای سعودی بازداشت شد. خودرویی که وی سوار بر آن بود تحت تعقیب ماموران قرار داشت و وی به دلیل شلیک گلوله از ناحیه پا مجروح شد.
این در حالی است که واکنش ها در پی شهادت آیت الله شیخ باقر نمر در سطح منطقه و جهان همچنان ادامه دارد و عربستان با این اقدام، خشم حکومت ها و مردم منطقه و جهان را برانگیخته است
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1394-10-13] [ 08:03:00 ب.ظ ]
|