انواع حیا |
... |
انواع حیا
حیا از جنبههای مختلف دارای تقسیمات متفاوتی است. حیا از این جهت که در چه مواردی به کار رفته و از چه چیزهایی حیا شده است، به دو قسم تقسیم میشود: حیای مثبت و حیای منفی. حیا به عنوان یک قابلیت، وقتی در جای خود به کار رود، «حیای مثبت» نامیده میشود؛ اما اگر در جایی به کار رود که موضع حیا نیست، «حیای منفی» نامیده میشود. از حیای مثبت به شرم و حیا تعبیر میشود و از حیای منفی، به «کمرویی». در این تقسیمبندی حیای نوع اول پسندیده و بر آن تأکید شده است و حیای نوع دوم مذموم و ناپسند بوده و از آن نهی شده است.
در تقسیمبندی دیگر حیا را به دو نوع حیای عقل و حیای حمق تقسیم کرده است. نوعی از روی خرد و نوع دیگر از روی نابخردی است. حیای عقل همان دانشی است که انسان بر اساس آگاهی، حیا میکند و حیای نابخردانه همان جهل است که فرد از روی جهالت حیا میکند.
برخی علما حیا در عرفان را به دو نوع خاص و عام تقسیم کرده و حیای عام را صفت اهل مراقبه و در نتیجه درک هیبت خداوند عنوان کرده و حیای خاص را صفت اهل مشاهده و در مراتبی بالاتر از حیای عام عنوان میکنند. بر این اساس حیای خاص درک بالاتری از خداوند متعال است. بر اساس تقسیمبندی دیگر برخی از بزرگان حیا را بر دو نوع دانستهاند. نفسانی، که خداوند آن را بر همه جانها آفریده است؛ و ایمانی، که مؤمن را از گناه کردن به خاطر ترس از خداوند، باز میدارد. بر مبنای این تقسیمبندی یک نوع حیا بیشتر به حوزه عفاف ارتباط دارد و دیگری بیشتر به حوزه ایمان و اعتقادات مرتبط است. برداشتی که اغلب ما از حیا داریم همان عفت و بیشتر حیای نوع اول یا حیای نفسانی است.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1394-12-03] [ 07:07:00 ب.ظ ]
|